Indpresning (ET) / Offset

Når du skal nye eller brugte fælge til din bil, er der nogle forskellige faktorer som du skal holde øje med. En af dem er Indpresning, som kaldes offset på engelsk, som du kan læse mere om her på siden, samt hvordan den udregnes. I almindelige tale, vil du ofte høre folk kalde indpresning for "ET".

ET målet er en af de vigtige faktorer når det vedrører fælge til din bil. ET målet, sammen med bredden, afgør nemlig hvor langt inde eller ude fælgen sidder på din bil.

En tommelfinger regel er at du kan gå 10 +- ift. de mål som din bil er født med fra fabrikken.

ET målet bliver målt fra fælgens midtpunkt, den overflade som rammer din bils nav, ud mod kanten forsiden af fælgen. Hvis ET målet er 0, betyder det at fælgens midtpunkt er 0mm fra bilens nav. 

Jo lavere ET målet er, jo tættere er fælgens midtpunkt mod bilens nav.

Forkert ET mål

Hvis du vælger nogle fælge med forkert ET mål, kan det i værste fald betyder at de enten vil rammer din skærmkant, stikke ud over skærmkanten eller ramme inderskærmen, fjedre, støddæmper.

Rigtigt ET mål

Der findes ikke et 100% svar på hvad den helt rigtige ET mål er ift. din bil. Da det kommer an på hvilken stil du ønsker at køre med. Nogle foretrækker at fælgene sidder helt ud til skærmkanten og andre at fælgene sidder en smule ind i skærmkanten. 

Afhængige af dit valg af stil, skal du også huske på hvordan ET målet beregnes, nemlig fra midtpunkt af fælgen til ydre side. Dette betyder at hvis fælge bredden ændres, jamen så skal ET målet også ændres.

F.eks. hvis du har 18" fælge med bredden 7.5j og ET 45 på lige nu, så vil andre fælge i 18" med bredden 8.0j og ET 45 ikke sidde ligesom din nuværende. De nye fælge i 18x8.0j ET45 være 6,5mm længere ude mod skærmkanten men også 6,5mm længere inde mod inderskærmen. 

Vigtigheden af rigtig ET mål

Som du nu har læst foroven er ET målet en vigtig faktorer når det kommer til fælge. Så hvordan finder du det helt rigtige ET mål? 

Enten kan du bruge dine nuværende fælgene spec og gå videre med det, hvis du synes de sidder helt perfekt, sådan som du vil have det eller så kan du bruge guiden forneden. 

Du har brug for vide præcist hvilke mål dine nuværende fælge er, før du kan komme igang med udregning. Kender du ikke målene eller det ikke kan ses i fælgen, men fælgene er originale til din bil, kan du kontakte din lokale fabrikant bilforhandler og få det oplyst der.

Oplysning som du skal bruge:

1. Bredden på fælgen
2. ET målet
3. Afstand i mm fra ydresiden af fælgen til din skærmkant
4. Afstand i mm fra indersiden af fælgen til hvad end der er tættest på. (støddæmper, fjedre, inderskærm osv)

Hvilken stil?

Først skal du gøre op med dig selv, hvilken stil ønsker du?
- Helt ud til kanten, så fælgen står lige med skærmkanten
- Fælgene skal sidde ind under skærmkanten

Udregning

Når du nu har alle de informationer som du har brug for kan du komme igang med udregning. 

F.eks. dine nuværende fælge er 19" 8.0j brede med ET 45 og du vil gerne have at dine nye fælge skal komme helt ud til skærmkanten. Med dine nuværende fælge har du 15mm plads ud til skærmkanten. 

Så kan du enten finde fælge har 15 mindre i ET målet, dvs. ET 30 eller finde fælge som er bredere end dine nuværende. 
Nogle fælge med bredden 9.0j og ET 42, vil rykke fælgene 15,5mm længere ud mod skærmen men også 9,5mm længere ind mod inderskærmen.

1.0 tommer også skrevet som 1.0j er 25mm, så går du 1 tommer op i fælge bredden og beholder samme ET mål, betyder det at fælgene nu sidder 12,5mm længere ud mod skærmenkanten og inderskærmen.